Teeblogi

Ajatuksia ja arvioita maailman toiseksi suosituimmasta juomasta

Darjeeling 2nd Flush – Puttabong SFTGFOP1 CH MUSC (Upton)

leave a comment »

Upton Tea Imports: “Notable for its smooth character, pleasant fruity aroma, and sweet finish. The liquor has a rich, golden-amber color, as well as a distinct muscatel nuance”, $2/15g, $10.40/125g…$67.60/kg

Teeblogi: Myös kesäsadoksi kutsuttu toinen poiminta on Darjeelingin satokausista tunnetuin ja jos pitäisi valita tähän mennestä käsitellyistä darjeelingeista tyypillisin, niin se ehdottomasti olisi tämä. Puttabong on todellinen klassinen Darjeeling – hedelmäinen ja hienostunut. Teessä on syvä kuparin väri ja todella hieno makea muskatellin tuoksu. Nimessä oleva musc ei ole siellä turhaan, sillä muskatelli on myös vahvasti esillä teen maussa. Puttabong on melko vahvarunkoinen ja hedelmien lisäksi siinä on mukavia mausteisia ja pähkinäisiä vivahteita. Kokonaisuus on erittäin aromikas ja mehukas ja maku tuntuu samalla kypsältä ja kehittyneeltä, joka tuntuu olevan tyypillistä toisen satokauden darjeelingeille. Jälkimaku on pitkä, makea ja hedelmäinen. Kolmen minuutin haudutus tuotti jo melko vahvaa teetä, johon pystyi myös helposti laittamaan maitoa. Puttabong on todellinen nautinto, jota voin suositella erityisesti vahvemman teen ystäville. Jos kuvittelee (niinkuin minä ennen), että kaikki darjeelingit ovat kevyitä, niin tässä on tee joka haastaa ennakkokäsitykset!

Pisteet 85/100    Hinta-laatu 4/5

Teeblogi says: The second flush is the most well-known of Darjeeling harvest periods and if I would have to pick the most typical Darjeeling of the ones featured so far it would be this. Puttabong is a very classic Darjeeling – fruity and refined. The liquor has a deep copper colour and very fine sweet muscatel aroma. The musc in this tea’s name is not there for nothing; the muscatel is clearly present in the taste too. Puttabong has a fairly strong body and apart from the fruits the taste has spicy and nutty nuances as well. All in all a very flavourful and juicy tea which also has that mature and developed character which seems typical to second flush teas. The after taste is long, sweet and fruity. Three minute steep gave already fairly strong liquor which could easily take milk. I really enjoyed Puttabong and can recommend it especially to people who like full-bodied teas. If you think (like I did) that Darjeelings are light here’s a tea that begs to differ.

Score 85/100    Value for money 4/5

Advertisements

Written by Teeblogi

26.8.2010 at 21:46

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: