Teeblogi

Ajatuksia ja arvioita maailman toiseksi suosituimmasta juomasta

Uusin vempaimeni

with 2 comments

Muistan kun näin muutama vuosi yhden kaverini käyttävän ajastinta teen valmistamisessa. En ollut ihan vakuuttunut laitteen tarpeellisuudesta niinkin yksinkertaisen asian kuin kupillisen teetä yhteydessä ja koko touhu tuntui jotenkin vähän liian tiukkapipoiselta ja ristiriitaiselta teehetken ydinluonteeseen nähden; toki teehen liittyy enemmän rentous kuin sekunteihin tuijottaminen. Nyt olen kuitenkin myös itse hankkinut ajastimen – mitä tapahtui? En käytä rannekelloa eikä minulla ole myöskään keittiössä kelloa ja nyt kun teevalikoimani käsittää monta eri laatua, jotka vaativat eri haudutusaikoja, niin huomasin tarvitsevani paremmin tavan mitata aikaa kuin satunnainen vilkaisu tietokoneen kelloon, joten hankin Prismasta noin viisi euroa maksavan keittiöajastimen. Nyt kun olen päässyt ennakkoluuloistani ajastimeni käytön suhteen niin olen todennut sen olevan loistava apu hyvän teen valmistamisessa. Tee ei ole sekuntipeliä – 10 sekunnin ylihaudutus ei ole katastrofi, mutta ajastimen tärkein ominaisuus on, että se kertoo totuuden. Aikaisemmin olen hauduttanut teetä mutu-asenteella elikkä olen arvioinut ajan kulumisen päässä – usein tehden samalla muita asioita, kuten vaikka voileipiä. Nyt “ajastinaikana” olen huomannut, että nämä arvioinnit menevät helposti metsään. Kun vanhalla tuntumalla tuntuu, että tee on varmaan jo hautunut viisi minuuttia, niin ajastin näyttää usein ehkä vain kolmea minuuttia, joten ajastimen avulla syntyy oikeasti parempaa teetä, koska se hautuu juuri sopivan ajan. Samoin ajastin on hyödyllinen kun kokeilee eri teelaaduille omaan makuun sopivia haudutusaikoja. En oikein ymmärrä, miksi ajastimen käyttö oli tämmöinen kynnyskysymys minulle teen valmistuksessa – esim riisin ja pastan kanssa otan aina aikaa, enkä ole koskaan nähnyt siinä mitään omituista. Joten vaikka elämä olisi muuten boheemia, kannattaa teetä valmistaessa pitää ainakin toinen silmä kellossa ja voin luvata, että tuloksena on nautinnollisempi teehetki.

Advertisements

Written by Teeblogi

31.7.2010 at 23:08

Posted in Välineet

2 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Tuosta kymmenen sekunnin ylihautumisen kriittisyydestä olen eri mieltä. Tottakai eri teelaadut käyttäytyvät eri tavalla, mutta esimerkiksi ensipoiminnan darjeelingeissa kymmenen sekunttia on hyvin kriittinen aika. Japanilaiset teet, rikotun lehtirakenteensa vuoksi on myös sangen herkkää.

  Mutta joo, periaatteessa samoilla linjoilla ajastimen kanssa, hyvä että löytyy ja kyllä aina aikaa otan, mutta ei sitä kannata yleensä orjallisesti tapittaa.

  Jesse Örö

  7.8.2010 at 16:58

 2. Eri teelaadut tosiaan käyttäytyvät eri tavalla, mikä on yksi irtoteen mukavia puolia – lisäksi ihmisten makumieltykset ovat erilaisia. Olen koettanut blogissa kannustaa kokeilemaan eri teemääriä ja haudutusaikoja, jotta löytää juuri sen itselleen sopivan yhdistelmän.

  Mielenkiintoista, että mainitsit ensipoiminnan darjeelingit, pari sellaista on nimittäin tulossa blogiin seuraavaksi ja olen tehnyt juuri haudutusajan suhteen kiinnostavia havaintoja.

  Japanilaista teetä en ole vielä maistanut, mutta rikottulehtiset teelaadut ovat yleensä herkempiä ylihautumaan.

  Teeblogi

  7.8.2010 at 18:47


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: