Teeblogi

Ajatuksia ja arvioita maailman toiseksi suosituimmasta juomasta

Teekirjallisuutta

leave a comment »

Vaikka Suomi ei ole mikään teekulttuurin hermokeskus on meillä kumminkin kirjoitettu kaksi tutustumisen arvoista kirjaa aiheesta ja lisäksi ne poikkeavat toisistaan melkoisesti lähestymistavaltaan ja tyyliltään. Pekka Nihtisen Kiinalainen teekirja on yksi laajimpia katsauksia kiinalaiseen teehen ja teekulttuuriin, jota on julkaistu Kiinan ulkopuolella. Kirjan painopiste on historiassa ja se paneutuu aiheeseensa huolella – eri dynastiat ja aikakaudet käydään läpi kronologisesti ja seikkaperäisesti. Vaikka kirjassa esitellään myös jonkin verran käytännön teetietoutta, kuten eri teelaatuja, teen valmistamista ja terveysvaikutuksia, on Nihtisen kirja lähinnä kulttuurihistoriallinen ja pääpaino on tekijän omien sanojen mukaan “ihmisen ja teen henkisessä suhteessä”. Tämä on tietokirjallisuutta sanan täydessä merkityksessä.

Täysin erilaisen lukukokemuksen tarjoaa paremmin MTV3:n Pariisin kirjeenvaihtajana tunnetun Helena Petäistön Tee teematka. Kirja esittelee useiden eri maiden teekulttuuria ja toimii myös käytännön matkaoppaana antaen teekauppojen ja -huoneiden osoitteita ympäri maailmaa. Tämä on huomattavasti persoonallisempi kirja kuin Nihtisen teos ja pääosassa on teen lisäksi vahvasti myös Petäistö itse, eikä hän arastele kertoa tekemistään ja sanoa mielipidettään. Kirja on mukavaa luettavaa, sillä Helena on selvästi innostunut aiheestaan ja tarjoaa mielenkiintoisia näkökulmia maihin, joiden suhde teehen on ainakin minulle aika hämärän peitossa, kuten esimerkiksi Saksa, Hollanti tai Portugali. Lisäksi Pariisin asema Euroopan teepääkaupunkina oli uutta täysin minulle, mutta ehkä Petäistö vetää vähän kotiinpäin – itselleni Pariisi tai Ranska ei ole tullut oikeastaan millään tavoin esille teen yhteydessä, mutta se voi hyvin johtua täydellisestä ranskan kielitaidon puuttumisesta ja/tai englannin kielen aiheuttamasta “anglocentrisestä” maailmankuvasta.

Jos taas etsii kirjaa eri teeladuista, niin sellaista ei ole julkaistu suomeksi, mutta englanniksi hyvä yleisteos on “Tea Classified: A Tealover’s Companion” (Pettigrew & Richardson).

Advertisements

Written by Teeblogi

8.6.2010 at 21:57

Posted in Sekalaista

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: