Teeblogi

Ajatuksia ja arvioita maailman toiseksi suosituimmasta juomasta

China Keemun First Grade (Upton Tea Imports)

leave a comment »

Upton Tea Imports: “This is the top grade (1110) of standard China Keemun… Demand often exceeds supply for this grade of China’s most famous black tea”, $1/15g, $7.40/125g…$43.30/kg

Teeblogi: Keemunia pidetään Kiinan parhaimpana mustana teenä. Keemuneita on useita eri laatuja ja First Grade on nimestään huolimatta sieltä edullisemmasta päästä. Lehdet ovat mustia ja niissä on melko voimakas savun ja tupakan tuoksu. Itse juomassa on miedompi, makea savun tuoksu. Teen maku on täyteläinen ja mukavan savuinen. Tämä Keemun on yllättävän voimakasrunkoinen ja kestää mainiosti tilkkasen maitoa (minusta FG on itse asiassa parempaa maidon kanssa). Vaikka yleensä mieltäisin Keemunin lähinnä iltapäiväteeksi, First Grade on kumminkin niin roteva, että se sopii erinomaisesti myös aamiaiselle.

Pisteet 74/100     Hinta-laatu 3/5

Teeblogi says: Keemun is regarded as the best Chinese black tea – there are several grades and First Grade is (despite its name) one of the cheapest ones. The leaves are black and have a fairly strong smoky tobacco smell. The liquid has a lighter and sweeter smoky aroma. The taste is full-bodied and pleasantly smoky. First grade has surprisingly strong taste and can easily take a bit of milk (I actually prefer it that way). Although I normally see Keemun as an afternoon tea this one is robust enough to work as a breakfast tea as well.

Score 74/100     Value for money 3/5

Advertisements

Written by Teeblogi

29.5.2010 at 21:07

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: