Teeblogi

Ajatuksia ja arvioita maailman toiseksi suosituimmasta juomasta

Neljä avainta hyvän teen valmistamiseen

leave a comment »

Teen valmistus ei ole ollenkaan vaikeaa kun pitää tietyt perusasiat mielessä:

  1. Välineet. Paras tee syntyy teekannussa ja jos on yhtään kiinnostunut teestä, niin kannu on melko välttämätön hankinta. Ne eivät maksa paljon ja paremman teen lisäksi kannun kanssa puuhastelu on oikein mukavaa ja rentouttavaa. Jos ei kannua (vielä) ole tai sitä ei ehdi/jaksa käyttää, niin toiseksi paras ratkaisu ovat mukihauduttimet, joista voi lukea lisää täältä. Kaiken maailman teesiivilät, -pallot ja -kuulat kannattaa unohtaa, niissä tulee kyllä parempaa teetä kuin pussista, mutta ei paljon. Kaikkein tärkein väline on tietenkin tee itse – lukijoille ei varmasti tule yllätyksenä, että Teeblogi suosittelee käyttämään irtoteetä. Tällä ei ole mitään tekemistä snobbailun tai hifistelyn kanssa, irtolehdistä tulee yksinkertaisesti vain paljon parempaa teetä. Jos on sitä mieltä, että tee “ei oikein maistu miltään” niin on luultavasti juonut suurten ylikansallisten yhtiöiden pussiteetä – kannattaa kokeilla vaikka tässä blogissa hyväksi havaittuja irtoteelaatuja ja edessä voi olla mukava yllätys, sillä ero on melkoinen.
  2. Teen määrä. Hyvät teekauppiaat ilmoittavat tuotteissaan suositukset käytettävästä teelehtien määrästä. Muussa tapauksessa kannattaa lähteä liikkeelle klassisesta 1 teelusikka per kuppi (~1,8 dl). Englannissa lisätään usein vielä yksi ylimääräinen lusikallinen kannua varten. Näin voi tehdä jos pitää voimakkaasta teestä ja/tai haluaa juoda teen maidon kanssa. Teen määrää voi vähentää tai lisätä omien makumieltymyksien mukaan.
  3. Veden lämpötila. Tämä vaihtelee teelaadun mukaan. Jälleen kerran hyvälaatuisessa teessä on usein ilmoitettu sopiva lämpötila, muuten voi noudattaa seuraavia ohjeita: musta tee ja oolong 95 C, vihreä tee 80 C. Mistä sitten tietää, että vesi on 95-asteista jos ei ole mittaria? Yksi keino on vain antaa kiehuneen veden jäähtyä vähän aikaa. Jos käyttää teekannua niin osan kiehuvasta vedestä voi käyttää kannun lämmittämiseen ja kun se on suoritettu niin loppu vedestä on jo sopivasti jäähtynyt. Helppo tapa saada sopivanlämpöistä vettä vihreälle teelle on sekoittaa kiehuvaan veteen yksi kolmasosa kylmää vettä.
  4. Haudutusaika. Tämäkin on usein ilmoitettu pakkauksessa, muuten voi käyttää seuraavia yleisiä suosituksia: rikottulehtinen musta tee 3 minuuttia ja kokolehtinen musta tee 5 minuuttia. Vihreät teet vaativat 3-4 minuuttia ja oolongit 5-7 minuuttia. Jos teen kanssa käyttää maitoa voi haudutusaikaa hiukan pidentää. Yleensäkin jos teestä tulee liian laihaa tai voimakasta niin kannattaa kokeilla pikemminkin teelehdien määrän lisäämistä tai vähentämistä kuin haudutusajan muuttamista. Pelkkä haudutusajan pidentäminen tekee teestä helposti kitkerää (eri teelaatujen välillä on eroja kuinka hyvin ne kestävät “ylihauduttamista”) ja taas haudutusajan lyhentäminen tarkoittaa, että teen maku ei ehdi kehittyä kunnolla. Kokemus ja omat makumieltymykset ovat parhaat opettajat, jotka auttavat löytämään kullekin laadulle sopivan tasapainon teelehtien määrän ja haudutusajan välillä.
Advertisements

Written by Teeblogi

16.5.2010 at 18:42

Posted in Valmistus

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: