Teeblogi

Ajatuksia ja arvioita maailman toiseksi suosituimmasta juomasta

Yunnan GFOP (Upton Tea Imports)

with 4 comments

Upton Tea Imports: “High-grown Yunnan of excellent quality…Brisk flavor without the harsness of the lesser Yunnans”, $1/15g, $6.20/125g…$40.40/kg

Teeblogi: Tämä Yunnan lupasi paljon jo alusta lähtien. Lehdissä on erittäin miellyttävä, voimakas ja makea savuntuoksu, jossa on mukana selviä tupakka-aromeja (tupakantuoksuinen tee ei ehkä kuulosta kovin miellyttävältä, mutta kokonaisuutena tuoksu on hyvin hieno ja ainutlaatuinen). Haudutin teetä pakkauksen ohjeiden mukaan viisi minuuttia ja valmiissa juomassa oli syvä kuparinen väri, josta tuli mieleen ale- tai bitter-olut (nyt ehkä joku ajattelee: tuoksuu tupakalle, näyttää oluelle, miltähän se maistuu…). Teessä on loistava tuoksu – sama kuin lehdissä, mutta nyt vaan jalostuneemmassa muodossa. Maku on mieto, pehmeä ja mukavan savuinen. Jälkimaku on pitkä ja miellyttävä. Kaiken kaikkiaan tämä tuntuu erittäin “hienostuneelta” teeltä, jota en itse valitsisi aamiaiselle, vaan se sopii paremmin iltapäivään tai iltaan. Yleensäkin kiinalainen musta tee vaatii minusta ihan eri tavalla aikaa ja keskittymistä, niin paljon se eroaa tavallisemmasta intialaisesta tai Ceylon-teestä. Yunnan on erinomainen “teehetki-tee”, joka kutsuu rauhoittumaan ja maistelemaan. Vaikka se ei ole tapana Kiinassa, maku on tarpeeksi vahva kestääksen tilkan maitoa, mutta mielestäni tämä on parempaa ilman. Haudutin lehtiä neljä kertaa ja viimeisellä kerralla teessä oli tuskin enää mitään makua, vaikka väri oli vielä hyvä. Toisin kuin vihreässä tai oolong teessä, maku ei erityisemmin muuttunut eri haudutuskertojen välillä, vaan ainoastaan heikkeni vähitellen – ensimmäinen kuppi oli paras ja kolmaskin oli vielä nautittava. Elikkä kun on aikaa pysähtyä kolmen teekupin verran, niin Yunnan GFOP on erinomainen valinta. Suosittelen!

Pisteet 85/100     Hinta-laatu 4/5

Teeblogi says: This Yunnan promised so much from the very start. The leaves have a pleasant, strong and sweet smokey smell with clear tobacco notes (tea that smells like tobacco might not sound that pleasant but as a whole the smell is very enjoyable and unique). I steeped it for five minutes as instructed and the liquid had a deep copper colour that reminded me of some ales or bitters (now maybe some of you might be thinking: smells like tobacco, looks like beer, wonder what it will taste like…). The smell is again wonderful – same as in the leaves, except in a more refined form. The taste is mild, soft and nicely smokey with a long and pleasant aftertaste. All in all this is a very “refined” tea – not necessarily a breakfast tea but more suited for afternoon or evening in my opinion. Generally I find that the Chinese black teas need more time and attention compared to the more familiar Indian or Ceylon teas – they are just so different. Yunnan makes a superb “tea-time tea” that calls for calm and thoughtful tasting. Although not customary in China, this tea has enough body so it can take a bit of milk but I think it’s better without. I steeped the leaves four times and the final steeping had hardly any taste left although the colour was still fine. Unlike the green and oolong teas which produce different flavours in different steepings I found the taste here stayed the same – it just got weaker. The first one was the best and the third one was still enjoyable. So when you have time to pause for a three cups of tea Yunnan GFOP makes an excellent choice. Recommended!

Score 85/100     Value for money 4/5

Advertisements

Written by Teeblogi

29.4.2010 at 23:06

4 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Vau, GFOP laadun Yunnania olisi mielenkiintoista maistaa. Olen juonut Yunnan FOP:tä, ja se on yksi parhaimmista mustista teelaaduista, joita olen maistanut. Sen maku on niin luonteenomainen, ja herkullinen jopa maidon kanssa :).

  Matias

  30.4.2010 at 14:08

 2. Kiinalaiset mustat ovat ihan oman maailmansa – maku ja tuoksu poikkeavat täysin ainakin itselleni tutuimmista intialaista/ceylonilaista laaduista.

  Teeblogi

  30.4.2010 at 14:34

 3. Yunnanin vihreät, keltaiset, valkoiset ja mustat teet ovat usein hyvin mielenkiintoisia siitä syystä, että ne tuotetaan normaalisti samasta suurlehtisestä Daye-pensaslajikkeesta, kuin Yunnanin varsinainen ylpeydenaihe – pu’erh tee. Näissä muissa teelaaduissa voi usein huomata pu’erh-teetä muistuttavia piirteitä. Itse olen todennut tuon ainakin jossain Yunnanin keltaisessa ja mustassa teessä. Se ei makuprofiilin osalta ole mielestäni yhtä hienostunut kuin niiden pensaslajikkeiden, joista esim. keltaista ja vihreää teetä tuotetaan muissa Kiinan maakunnissa. Ne ovat kuitenkin mukavaa vaihtelua perinteisillä paikoilla tuotetuille teelaaduille ja mustaan teehen tuo makuprofiili sopii varsin hyvin.
  En ole tämän arvostelun teetä maistanut, mutta Karin kuvailema makea savuisuus ja tupakkamaisuus saattaisivat olla merkkejä tuosta pensaslajikkeesta. Oliko tuosta teen pensaslajikkeesta muuten annettu tietoja myyjän puolesta?

  Matti

  1.5.2010 at 15:01

 4. Mielenkiintoista taustatietoa! Upton ei kerro tarkemmin pensaslajiketta (myyjän koko kuvauksen teestä voi käydä katsomassa klikkaamalla myyjän nimeä kuvan alapuolella – sitaateissa on usein siitä vain osa), mutta lehdet olivat suurikokoisia, joten kyseessä on luultavasti mainitsemasi pensaslajike.

  En ole maistanut pu’erh-teetä, mutta jos maussa on yhtäläisyyksiä tähän teehen, niin pitää tutustua pikimmiten!

  Teeblogi

  1.5.2010 at 15:26


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: