Teeblogi

Ajatuksia ja arvioita maailman toiseksi suosituimmasta juomasta

Pääosassa lehdet – It’s all about the leaves

leave a comment »

Olen unohtanut mainita, että blogin kuvia voi suurentaa klikkaamalla. Latasin juuri uudelleen kaikki kuvat ja nyt teelehtiä esittävät kuvat ovat selvästi isompia kuin valmista teetä esittävät kuvat. Tämä siksi, että “mukikuvan” päätehtävänä on näyttää juoman väri, joka näkyy selvästi jo pienemmässä koossa. Lehdissä on sen sijaan paljon yksityiskohtia, jotka tulevat paremmin esiin suuremmassa kuvassa. Klikkaamalla voit siis tarkastella lehtiä lähemmin ja tutustua teelehtien uskomattoman hienoon ja monimuotoiseen maailmaan. Yllä on asiasta esimerkkinä aikaisemmin arvostellun kiinalaisen vihreän teen Gu Zhang Mao Jianin lehtiä ennen ja jälkeen haudutuksen. Lehtien ulkonäössä on tärkeää tietoa myös siinä mielessä, että niiden väri ja koko kertovat paljon siitä minkälaista teetä niistä tulee. Väri on lähinnä sidoksissa teetyyppiin ja koko taas kertoo kauan teetä tulee haudattaa – mitä pienempiä lehdet ovat sitä nopeammin ne vapauttavat arominsa. Pienellä tarkoitetaan tässä lehtiä, jotka on pilkottu pieniksi. Kokonaiset teelehdet taas vaativat enemmän aikaa hautuakseen valmiiksi, mutta teen maku on usein parempi, koska eri aromiaineilla on enemmän aikaa liueta veteen ja tuloksena on monitasoisempi ja vivahteikkaampi juoma. Tästä johtuen “laatutee” on lähes poikkeuksetta tehty kokonaisista lehdistä.

I forgot to mention you can enlarge the photos by clicking them. I’ve just reloaded all the pics and now the leaf photos are much bigger than the mug/cup pics. The reason for this is that the main purpose of the “mug shots” (just couldn’t resist…) is to show the colour of the tea and this can be seen clearly already in a smaller picture. The leaves, on the other hand, have much detail that benefits from a bigger picture. So go on, click the photos and wonder the beautiful and incredibly diverse world of tealeaves! As a little taster, above are the earlier reviewed Chinese green tea Gu Zhang Mao Jian leaves before and after infusion. The leaves are important also in the sense that their colour and size have a direct connection with the type and quality of tea they produce. The colour tells you mainly the type and the size the quality. The size also determinates the infusion time – the smaller the leaves the quicker they release their flavours. By small I mean leaves that are broken.  Whole leaves, on the other hand,  need more time to infuse, but then the taste is often better, because all the different flavour components have plenty of time to develop resulting in a more complex overall taste. This is the reason why “fine” teas contains almost always only whole leaves.

Written by Teeblogi

25.4.2010 at 22:00

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: